background:fixed;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ads

Uludağ Olimpos Dağı - Uludağ Dağının özellikleri


Uludağ Olimpos Dağı olarak da bilinir. Bursa ili sınırları içinde 2.543 m yüksekliği ile Türkiye'nin en büyük kış ve doğa sporları merkezi olan dağ.

Antik çağın ilk tarihçilerinden Heredot (İ.Ö 490-420) yazdığı Heredot Tarihi isimli kitabında Uludağ Olympos olarak geçer ve Olympos'ta Lydia kralı Kroisos'un oğlu Atys'in yaşadığı trajediyi anlatır. Heredot'tan 400 yıl sonra Amasya doğumlu coğrafyacı Strabon (İ.Ö 64-İ.S 21) yazdığı 17 kitaptan oluşan Coğrafya isimli kitabında Uludağ Olympos ve Mysia Olympos'u olarak geçer. Strabon; Mysia isminin aslının Lydia'lılarda gürgen ağacı anlamına gelmektedir. Roma İmparatorluğu'nda resmi din hıristiyanlık olduktan sonra Uludağ'da 3. yüzyıldan sonra keşişlerin yaşadığı ilk manastırlar kurulmaya başlanmış ve manastırlar 8. yüzyılda sayıca en üst seviyeye çıkmıştır. Uludağ'da Nilüfer nehri ile Deliçay arasındaki vadi ve tepelerde 28 manastır kurulmuştur.

Orhangazi Bursa'yı uzun bir kuşatmadan sonra teslim almış ve dağdaki keşişlerin yaşadığı manastırların bir kısmı terk edilirken bazılarının yerlerine Doğlu Baba Geyikli Baba Abdal Murat gibi müslüman dervişlerin inziva yerleri olmuştur. Orhangazi Bursa'yı teslim aldıktan sonra Türkler dağa Keşiş Dağı ismini vermişlerdir. 16. yüzyılda Bursa'ya gelen Alman seyyah Reinhold Lubenau Uludağ'ın Türklerin eline geçtikten sonra keşişlerin sadece gündüzleri ibadet için dağa çıktıkları ve manastırların harç kullanılmadan taş duvarlarla yapıldığını belirtir.

Marmara Bölgesinin en yüksek dağı. Kuzeybatı-güneydoğu doğrultusunda uzanan Uludağ'ın uzunluğu 40 km'yi bulur. Genişliği ise 15-20 km'dir. Toplu ve heybetli bir görünüşe sahip olan bu dağın Bursa'ya bakan yamaçları kademeli güneye Orhaneli'ne bakan tarafları ise düz ve daha diktir. En yüksek noktası Uludağ Tepe'de 2.543 m'dir. Dağın kuzey tarafında Sarıalan Kirazlı Kadı Sobra yaylaları vardır.

Uludağ'ın yüksek yerlerinde eski buzullara ait izlere raslanmaktadır. Karatepe'nin kuzeyindeki Aynalıgöl Karagöl ve Kilimligöl buzul gölleri bu izlerin en önemlileridir. Bu göllerin mavi berrak suları hemen aşağısında başlayan yemyeşil çam ormanları yükseklerdeki beyaz kar yığınları buraların güzelliğine güzellik katmaktadır.

Etrafındaki çöküntü sahalarının cevresinde yükselen Uludağ'da tabakalar arasında yer yer maden ve maden damar yataklarına rastlanmaktadır. Türkiye'nin önemli volfram yatakları buradadır. İklimi yüksek dağ özelliğindedir. Yükseklere çıkıldıkça kar yağışı ve miktarı fazlalaşır. Yüksekliğe bağlı olarak da ısı azalır. Dağın doruk noktasındaki karlar yaz kış erimez. Bazı yerlerde kar kalınlığı iki metrenin üzerine çıkmaktadır. Uludağ'dan kaynaklanan derin vadiler içindeki pekçok dere Nilüfer Çayı ile Göksu'ya ulaşırlar.

Uludağ modern dağ tesisleri teleferiği Bursa'nın hemen yanında olması ile dağ ve kış turizminin merkezi olmuştur.Türkiyenin en büyük kayak merkezidir.Yol durumunun uygunluğu her mevsim kar bulunması eşsiz manzaraları buraya turist çekmektedir. Dağın doruk noktasından açık havada İstanbul Marmara ve civar yakın yerlerin görünmesi buraya ayrı bir özellik vermektedir. Doğu kuzey eteklerinin Bursa Ovasına yakın yerlerinde sıcak su kaynaklarının bulunmasından burada kaplıcalar meydana gelmiştir. Bursa'nın Çekirge semtindeki bu kaplıcalar pekçok hastalığa şifa olmaktadır.

Bitki örtüsü Bitkisel zenginlik bakımından ender yerlerden biridir. Mart ayında alt kademelerde başlayan uyanma yaz boyunca zirvede devam etmektedir. Özellikle orman kuşağının üzerinde yer alan ve pek çok kişi tarafından kıraç olarak bilinen dağda çok zengin ve bu bölgeye özgü nadir bitki türleri yayılış göstermektedir.

350 m den itibaren
defne zeytin katran ardıcı fındık laden funda kızılçam maki ve çalılık alanlar

350-700 m arası
kestane akçakesme erguvan koca yemiş dağ çileği zeytin katırtırnağı Girit ladeni mazı meşesi gürgen kızılcık alıç geyikdikeni sırımbağı yabani defne karaağaç kayın titrek kavak karaçam

700-1000 m arası
kestane kayın sapsız meşe titrek kavak karaçam yabani kızılcık alıç geyikdikeni muşmula

1000-1050 metreden itibaren
kayın ormanları 1500 metreye kadar ulaşır.

1500-2100 m arası
Uludağ göknarı bodur ardıç yaban mersini ayı üzümü yabani gül geyik dikeni çoban üzümü söğüt karaçam kayın gürgen titrek kavak sırımbağı yoğurtotu kekik bitotu misk soğanı hindiba bahar yıldızı çok çiçekli gelincik yabani elma.
Karaçam ormanları arasında sarıçam 2100 m den sonra bodur ardıçlar 2300 m kadar otsu türler ile temsil edilen Alpin bitkiler hakimdir. Dağın etek bölümlerinde meşe kestane çınar ceviz ağaçlarına 300-400 m kadar olan kısımda Akdeniz bitkilerine daha yukarlarda nemli orman bitkilerine rastlanır.

İklim Dağın iklimi alt kademelerden zirveye doğru kademeli değişimler göstermektedir. Alt kademelerdeki Akdeniz iklim tipi zirveye doğru nemli mikro termik iklim tipine dönüşürken kışları yüksek rakımlarda buzlu iklim görülür. Doğu Akdeniz iklim grubunun birinci familyasında yer almaktadır. Kar yağışlı günler yıllık 667 gün kar ile örtülü günler yıllık 1792 gündür.

İnternetteki Kaynaklardan Yararlanılarak Derlenmiştir.


Comments :

0 yorum to “Uludağ Olimpos Dağı - Uludağ Dağının özellikleri”

Yorum Gönder