background:fixed;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ads

Yetenek Genleri nedir - Yetenek genleri araştırmaları

Genler üzerinde yapılan son araştırmalar, insanlarda yetenekgenlerinin, erkeklerin annelerinden aldıkları X-kromozomundabulunduğunu ortaya çıkardı. Alman Ulm Üniversitesi bilim adamlarının yürüttükleri araştırmada, X-kromozomunda çok sayıda yetenek genininbulunduğunu saptadılar. Ancak Y-kromozomunda yetenek genlerinin varlığına rastlamadılar.

Bu bulgunun, neden özürlü veya aşırı yetenekli insanlar arasındaerkeklerin çoğunlukta olduğu sorusuna bir cevap olabileceği söyleniyor.Erkeklerde yalnızca bir X-kromozomu bulunduğundan, her yetenek geninin,ama aynı zamanda her gen bozukluğunun da doğrudan kendini gösterdiğinisöyleyen bilim adamı, iki X-kromozomu taşıyan kadınlarda ise iki katdaha fazla gen olduğunu, bu genlerin birbirlerini nötrlemeleri ihtimalinin bulunduğunu kaydedildi.

Genetik olarak bakıldığında, evrimin yükünü erkeklerin taşıdığıbelirtiliyor. Yeteneğin çok sayıda gen ve çevre faktörleri ilebelirlenen, son derece kompleks bir özellik olduğu ve cinsiyetkromozomu olmayan kromozomlarda da, X-kromozomunda bulunanların üçtebiri oranında yetenek geni olduğu kaydedildi.

Comments :

0 yorum to “Yetenek Genleri nedir - Yetenek genleri araştırmaları”

Yorum Gönder