background:fixed;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ads

Dans Nedir - Dans Çeşitleri nelerdir?

Musikiye uyarak vücudun yaptığı ölçülü hareket dizisi. İlkel insanlar arasında dans, keder ya da sevinç heyecanını ifade eden bir vasıta olmuş, aşk, kin ve yüksek dini heyecanlar dansla ifade edilmiştir. Daha ileri toplumlarda ise dans, bir eğlence vasıtası haline gelmiştir.

Dansı, başlıca şu çeşitlere ayırmak mümkündür:

1 - Savaş dansları : Bu danslar, silahlı ya da silahsız olarak yapılır. Silahlı danslar, hemen her millette görülür. Özellikle Yunanlılarda Cüret dansları, efsanevi bir mahiyet almıştır.

2 - Dini danslar : Dansların en önemlisi ve çoğu dini törenlerde ve bir koro heyeti tarafından ya da bu koromun katılması ile yapılan danslardır. Özellikle, eski Yunanda Apollon ibadetinde yapılan danslar, dini örnektir. Bu danslarda koro heyeti iki kısma ayrılır; bir kısmı hareketsiz durarak ya da halka meydana getirerek şarkı söyler, öbür koro ise, şarkıyı temsil eden oynak ve hareketli dans yapardı.

3 - Tiyatro dansları : Bunlar, tiyatrolarda oynanan piyeslerle ilgili olarak yapılan danslardır.

4 - Özel hayattaki danslar : Eğlence özelliğinde olan bu danslar, genel olarak törenlerde, düğünlerde ve ziyafetlerde oynanan danslardır. Bunlara ilave olarak cambazlık, perendazlık ve el oyunları da yapılır. Düğünlerde ve çeşitli toplantılarda yapılan bu dansların yanında, çeşitli halk eğlenceleri de ve toplu olarak yapılan danslar da sayılabilir.

Comments :

0 yorum to “Dans Nedir - Dans Çeşitleri nelerdir?”

Yorum Gönder