background:fixed;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ads

Sayfa 175 - 12.Sınıf Coğrafya Etkinlikleri Cevapları

1-Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin ölçülmesinde kullanılan kriterler nelerdir?


Kişi başına düşen milli gelir,Sağlık ve eğitime ait göstergeler(okullaşma oranı,kişi başına düşen doktor)yoksulluk,işsizlik,bölgesel eşitsizlik ,gelir dağılımı durumları kriter olarak belirlenmiştir.Son dönemlerde İnsani gelişme endeksi içerisinde uzun ve sağlıklı yaşam ,bilgi edinme ,tatminkar bir hayat yaşamak için yeterli gelir,siyasi özgürlük,garanti edilmiş insan hakları gibi kriterlerde gelişmişlik kriterleri içerisine girmiştir.



2-
Kalkınmadaki temel amaç nedir?


Kalkınmadaki temel amaç üretim ve istihdam yapısını,tarım yerine sanayi ve hizmet sektörleri için arttırmak bu yönde gelişme göstermek refah seviyesini yükseltmektir.


3-Coğrafi konum ile gelişmişlik arasında nasıl bir ilişki vardır.


Birbiriyle paralel bir ilişki vardır bir ülkenin coğrafi konum özellikleri (İklim şartları,boğazlara göre konumu,denizlerle bağlantısı,önemli ticaret yollarına göre durumu,yer altı zenginliklerine ve enerji kaynaklarına yakınlığı) ne kadar avantajlı ise gelişmişlik derecesi de o kadar hızlı ilerler.Kendi siyasi birliğini kurmuş devletler öz kaynaklarına sahip çıkabildiği ve konum özelliklerine hükmedebildiği sürece mevcut özelliklerini gelişmişlik yolunda çok iyi bir avantaja çevirebilir.Aksi durumlarda mevcut özellikler sadece destekleyici bir etki olur gelişmişliğe çok ciddi katkı sağlamaz.Örnek Nijerya mevcut petrol rezervini çok da iyi kullanamıyor…


4-Almanya’da nüfusun yoğun olduğu bölgeler nerelerdir?


Nüfusun yoğun olduğu bölgeler kitabınızda sayfa 154 de giriş paragrafında 3 kuşak olarak belirtilmiştir.Buralar genel olarak sanayi ,ticaret ve ulaşımın geliştiği noktalardır.

5-Ruhr havzası sanayinin gelişmesinde nasıl bir etkiye sahiptir?


Bölge Almanya ve Avrupa için çok önemli bir sanayi merkezidir.Bölgede yer alan nitelikli kömür havzaları bu gelişimde en önemli etkendir.Kömür dışında demir ,kurşun ,çinko vb madenler çıkartılır ve işlenir.Mevcut kömür yataklarının işlenilmesi ve demir çelik endüstrisinde kullanılması geçmişten günümüze bu merkezi önemli bir demir çelik sanayi merkezi haline getirmiştir.

6-Petrolün Nijerya’nın gelişmesinde nasıl bir etkisi olmuştur?

Petrol Nijerya için çok önemli bir zenginliktir.Ancak ülke mevcut kaynaklarını işleyebilecek sanayi yapısına sahip değildir.Petrolün bulunması yatırımları bu alana çekmekle beraber tarım ve alternatif sanayi kollarının ihmal edilmesine yol açmıştır.Ekonomideki düzelmeye rağmen petrol dışı sektörler çok gelişme gösteremektedir.


7-Uluslar arası enerji taşımacılığında Türkiye’nin önemini belirtiniz?

Uluslar arası enerji taşımacılığında Türkiye bir geçiş bölgesidir.Hazar bölgesi ,Orta doğu enerji kaynaklarının Avrupa’ya aktarımında kilit noktada bulunmaktadır.Buda Türkiye için ciddi avantajlar sağlar.Türkiye bu enerji kaynaklarının aktarımında mevcut projeler içerisinde yer alarak kendine önemli kazançlar sağlamaktadır.Bakü Tiflis Ceyhan ,Irak Türkiye ırak hattı,samsun Ceyhan hattı çok önemli hatlardır.Boğazlardan geçen petrol miktarı düşünüldüğünde önemi daha da arttığı görülür.


8-Hazar Bölgesi tarih boyunca ticari ve askeri açıdan neden önemli olmuştur?


Hazar bölgesi geçmişte ipek yolu ticaret yolu güzergahın da yer alması bölgedeki mevcut enerji potansiyeli ticari ve askeri açıdan bölgeyi önemli kılar.Bölgedeki enerji pazarının paylaşılması konusunda Rusya ve ABD sıkı bir mücadeleye girmişlerdir.


9-Çin’de neden çok farklı iklimler gözükmektedir.


Çin yüzölçümü bakımından doğu batı ,kuzey güney yönünde geniş bir alana sahiptir.Okyanuslara kıyısı olması kıyı ile iç kesim arasında iklim farklılığı ortaya çıkartır.Yer şekillerinin çeşitlilik göstermesi de etkilidr.


Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplandırınız?

1-D OTOMOTİV

2-D İRLANDA

3-E MALİ

4-D ELBE

5-D DURBAN

6-A AZERBAYCAN-PAKİSTAN

Aşağıdaki cümlelerde boş bırakılan yerleri uygun ifadelerle tamamlayınız.


1-Gelişmişlik düzeyi ölçütlerindeen çok kullanılanı kişi başına düşen milli gelirdir.

2-Gelişmiş ülkelerde faal nüfusun büyük bir kısmı hizmet ve sanayi sektöründe çalışırken az gelişmiş ülkelerde is tarım sektöründe çalışır.

3-Karaorman dağlarından doğup güney Almanya’yı kat ederek pek çok Avrupa ülkesinden geçtikten sonra denize dökülen nehir TUNA nehridir.

4-Almanya dünya sanayisinde ABD ve JAPONYA ‘nın ardından en gelişmiş üçüncü ülkesidir.

5-Afrika kıtasının en kalabalık ülkesi NİJERYA ‘dır.

6-Nijerya ekonomisinin temelini tarım ve petrol oluşturmaktadır.

7-Kömür ve demir madenleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri ALMANYA dır.

Comments :

0 yorum to “Sayfa 175 - 12.Sınıf Coğrafya Etkinlikleri Cevapları”

Yorum Gönder