background:fixed;
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ads

Sayfa136 - Sovyetler Birliğinin Dağılması - Orta Asya Cumhuriyeti

Sovyetler Birliğinin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin jeopolitik ve jeostratejik önemi

Orta Asya Türk Cumhuriyetleri




Kazakistan
Özbekistan
Türkmenistan
Kırgızistan
Azerbaycan


Jeopolitik önem:

Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nin, stratejik önemi çeşitli yer altı ve yer üstü

zenginliklerine sahip olması geleceğin enerji piyasası için son derece zengin kaynaklara sahip olmasından gelir. Bundan dolayı da, Orta Asya coğrafyası ile ilgilenen devletler, bu bölgede, büyük bir güç mücadelesi ortaya koyup, çok kutuplu olması beklenen dünyanın etkili bir parçası olma mücadelesi vermektedirler. Bağımsızlıklarını ilan eden Orta Asya Türk cumhuriyetleri bu anlamda bir çekim merkezi halini almıştır. Bu ülkeler arasında; özellikle Kazakistan başta olmak üzere, Türkmenistan ve Özbekistan sahip oldukları petrol ve doğalgaz kaynaklarıyla, Amerika Birleşik Devletleri, İngiltere, Avrupa Birliği ülkeleri ve Çin, Japonya gibi güçlü Uzak Doğu ülkelerini ülkelerine çekmeyi başarmışlardır.

Jeostratejik önem:Bölge ağırlıklı olarak Rusya’nın ağırlığının hissettirdiği bir bölgedir.Bu bölgede meydana gelebilecek karışıklıklar bölge kaynaklarından faydalanmak isteyen diğer devletler için ciddi bir fırsat olacak bölgede Rusya’nın etkinliği ve güvenliği bölge huzur ve barışı açısından ciddi sıkıntılar yaratacaktır.Türkiye içinde bölgedeki huzur ve barış stratejik açıdan çok önemlidir.Bölgede enerji kaynaklı sorunlar dünyayı ciddi problemlere sürükleyebilir.

v Bu Türk devletleri ile olan ilişkilerimizi yeniden canlandırmak ve ilişkilerimize süreklilik kazandırmak için bugüne kadar yapılan çalışmalar ve bunların Türk dış politikasına etkisi.

Orta Asya’daki Türk Cumhuriyetleri ile Ekonomik İlişkiler

Türkiye’nin Orta Asya’ya Yönelik Ekonomik Yardımları

Orta Asya’daki Türk Yatırımları

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine Yönelik Türk-Eximbank Kredileri

Orta Asya Türk Cumhuriyetlerine Yönelik İktisadi Kuruluşlar

v Türk devletleri ile gelecekte olan ilişkilerimizi güçlendirmek için gelecekte yapılacak projeler.

Kültürel, ekonomik, sosyal, askeri ilişkilerimizi arttırmak mevcut bağlantılarımızı daha da geliştirmek bölge enerji paylaşımında tarihsel bağlarımızı kullanarak bu projelerin etkin ülkelerinden biri olmak, eğitim işbirliği içerisinde üniversiteler arası eğitim bağlantıları kurmak.Toparlamak gerekirse bu ülkelerle geçmişten gelen bağlarımızı yeniden canlandırmak bir Türk birliği oluşturmak doğrultusunda oysal projelere destek vermeliyiz…

Kaynak

Comments :

0 yorum to “Sayfa136 - Sovyetler Birliğinin Dağılması - Orta Asya Cumhuriyeti”

Yorum Gönder